Nordisk Strikkesymposium – som en rockfestival för stickfolket.

Förra veckan deltog jag i ett evenemang som imponerade stort på mig. Har knappt återhämtat mig ännu, framför allt pga det fullspäckade programmet. Hantverkarevenemang finns det gott om men detta var energi på en ny nivå.

De som imponerade på mig allra mest var den höga åldern på deltagarna, kanske något högre än vad jag hade förväntat mig. Kanske på grund av min egen förutfattade mening om att för många var resan till evenemanget för lång med tanke på att deltagarna var från förutom Finland även från Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna, Korea mm.

Jag visste inte mycket om upplägget när jag packade bilen full med material för att hålla workshops och föreläsningen, något nervös dock inför vetskapen om att predika broderandets lov bland stickfolket kan innebära att jag blir som en katt bland hermeliner… men min oro var obefogad. Moderna broderier togs emot med öppna armar.

Nordiskt Strikkesymposium har funnits som evenemang i 30 år och detta år var det Finlands tur att vara värdland och det hölls på Kimitoön i Brusaby. Taito Åboland var föreningen som fungerade som värdar och arrangemanget.

Och vilket gäng de var, kvinnorna från Taito Åboland. Här pratar vi Systerskap på hög nivå (och antagligen mycket kaffe också med tanke på de långa dagarna arrangörerna hade)

Vilket jobb att arrangera en vecka FULLSPÄCKAD med workshops, föreläsningar, utflykter, stickbio, you name it .  

Deltagarna gav järnet. Ingen dö-tid här inte, inga långa pauser utan rakt igenom ett stort intresse att lära sig nya hantverkarmetoder, oberoende om det var inom stickning, broderi eller andra hantverkarformer. Frukost kl. 07.30 och sen full fart.

Veckan ingav hopp.

Hantverkande är inte beroende av ålder. Det är något som vi bara blir bättre på år efter år, det ger genuin livskvalitet, livsglädje och hälsa.

Och det förenar.

Hela veckan andades Systerskap.

Många kände varandra sedan länge tack vare detta årligen återkommande evenemang, många hade varit pensionärer länge, länge. De var färgglada, blommiga, glada, pigga och bar personliga tovade namnskyltar med sitt namn broderat med kedjestygn, många med sitt lands flagga tovad bredvid. Där här var inga trötta gamla damer, de här var fullblodsproffs när det kommer till hantverk. De var rockstars.

Detta var deras sommars höjdpunkt. Deras rockfestival i dagarna sju.

”Vi har hela vintern på oss att vila upp och komma igen” sade en av deltagarna.

Den stora frågan är nu efteråt varför inte yngre kvinnor deltar i denna hantverkarvecka med långa anor? Frågan är också om vi skulle ha samma energi hela veckan ut? Tror inte det.

Så det är bara upp till bevis.

Håll utkik efter Nordisk Strikkesymposium nästa gång om du vill uppleva hardcore hantverkarglädje. 2025 hålls det i Danmark.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *