I’m fine, I’M FINE, everything is fine.

Det är lätt att vara på topp när solen skiner, våren är på G och snön smälter undan framför ögonen på en. Man vaknar till och känner att det finns hopp, ännu en gång. Att slippa ur långkalsongerna, dunjackan och det förbannade mörkret som vinterhalvåret innebär.

Återigen kan man konstatera att man överlevde mörker-månaderna med förståndet i behåll. Något sånär i alla fall.

Men varför ska det vara så svårt att känna sig på topp, att må bra, känna harmoni och framför allt känna att man duger och räcker till året runt? Det är väl ingen som gör det kanske, men hur gör du då? För att klara alla krav, inre och yttre?

Hur har det blivit så att vi känner en sådan press på att prestera och vara på ett visst sätt, ett sätt som tidigare varit en del av den vi är? Att man plötsligt bara kan känna att man inte är tillräckligt eller är ”good enough”? Man ska vara en bra hustru, en förstående mamma, en bästa kompis, en plikttrogen arbetstagare, en person som jobbar ideellt och ställa upp. Man ska utveckla sig själv och vara aktiv, man ska ännu till hålla sig i form och se något så när fräsch ut? Ännu till ska man ha ett modernt hem och ha en drös med fritidsaktiviteter på det. För att passa in, för att vara rätt. Inte konstigt att så många går sönder…

Jag går sönder ibland. Precis som alla andra. Saker som jag så gärna vill och tycker om blir ett virrvarr av måsten, skuldkänslor och tidsbrist och hjärtat slår i 150. Och man vill bara ligga på golvet och dö en stund.

Och det kan vara rätt svårt att bli av med den känslan.

Men äntligen … ÄNTLIGEN… har jag hittat min egen terapiform. Som funkar för mig. Vägen till att tagga ner, vägen till att orka igen. Vägen till att zooma ut och fokusera inåt. Det tog mig lång tid att inse att min rastlösa själ behöver hantverk för att överleva.

Låter det för enkelt?

Kanske.

Men jag tror på broderi som terapiform. Ett hantverk kan vara så mycket mer än bara en hobby, ett jobb eller en passion. Det kan hjälpa dig att hitta tillbaka till lugnet igen.

Om detta och lite till har jag förmånen att berätta mer om på temakvällen ”Brösthälsa” den 17 mars i Korsholm. Ännu finns några platser kvar till kvällen så passa på att anmäl dig. Kanske broderi kan bli din terapiform också?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *